U trendu

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte objavio povlačenje iz politike

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte objavio je danas da se povlači iz politike na kraju mandata i da neće učestvovati u trci za potpredsednika zemlje na izborima iduće godine kako je ranije najavljeno.

Senator Bong Go iz Duterteove PDP-Laban partije rekao je da će se kandidovati umesto njega za mesto potpredsednika zemlje i u prisustvu Dutertea ispunio kandidaturu u centru Izborne komisije.

Prema ustavu filipinski predsednici ograničeni su na jedan šestogodišnji mandat i protivnici su rekli da će preispitati pred Vrhovnim sudom legalnost Duterteove najavljene namere da se kandiduje za potpredsednika.

Duterte je preuzeo dužnost 2016. godine i pokrenuo veliku operaciju za suzbijanje ilegalnih tokova droge u kojoj je ubijeno više od 6.000 uglavnom sitnih prestupnika, što je zabrinulo zapadne vlade i grupe za odbranu ljudskih prava.

Do sada su samo tri potencijalna kandidata objavila nameru da se kandiduju za predsednika, a najpoznatiji medju njima je senator i bivši bokserski šampion Meni Pakijao.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.