U trendu

Filipović: Ako cene ne budu vraćene, slede vladine mere za neposlušne

ZAGREB – Svi trgovinski lanci i uslužne delatosti u Hrvatskoj su, prema zaključku vlade od prošle sedmice, u obavezi da zbog neočekivanih poskupljenja određenih roba i usluga po ulasku u evrozonu, cene vrate na nivo na kom su bile poslednjeg dana prošle godine, odnosno 31. decembar.

Ministar privrede i održivog razvoja Davor Filipović kaže da je ovaj zaključak reakcija vlade i ponovo upozorio da svi koji su podigli cene moraju ih vratiti na nivo od 31. decembra.

„Imamo stopu inflacije od 13,5 posto. Toj inflaciji doprinosi cena hrane i bezalkoholnih pića. Ništa se nije dogodilo za vikend, da bi došlo do takvog skoka cena. U trgovini je, na primer, došlo do povećanja od 19 posto. Nikakav input nije porastao tokom (novogodišnjeg) vikenda da bi neko tako mogao da podiže cene“, rekao je Filipovič gostujući u tv. studiju zagrebačkog Večernjeg lista.

On je rast cena nazvao pokušajem da neki „love u mutnom“.

„Nema opravdanog razloga i svi poslovni subjekti treba da vrate cene na nivo kako je vlada propisala“, ponovio je.

To, precizira, nije ni njegov, ni hir premijera Andreja Plenkovića.

„Mi smo u situaciji kada tržište ne funkcioniše. Vlada je intervenisala da bi se spasili svi“, kazao je ministar i dodao da nije bilo moguće nikoga kažnjavati unapred i da su kazne propisane Zakonom o evru i Zakonom o zaštiti potrošača.

Na pitanje šta vlada ima na raspolaganju, Filipović kaže da, ako do petka stvari ne budu bile dovedene u red, vlada ima na raspolaganju nekoliko poteza koje će povući.

„Mi možemo, kao što smo ograničili cenu u devetom mesecu za devet osnovnih proizvoda, kojima smo heli pomoći našim najugroženijim građanima, sada to možemo da proširimo na 100, 200 ili 300 proizvoda i vratiti cenu na određeni datum“, rekao je ministar.

Istakao je da se ne može očekivati da određeni subjekti koji su neopravdano podizali cene, dovodeći u nepovoljan položaj rađane, da će imati subvencije kada se, na primer, govori o električnoj energiji.

„Naravno, može ostati bez subvencije. Tu je još lepeza kada govorimo o poreznim opterećenjima, a nisu isključena. Prema tome, gledamo na naše privrednike kao na naše partnere i ovo je trenutak kada treba prevladati zdrav razum“, kazao je. Filipović je rekao da treba dobro razmisliti o tome treba li nešto da poskupi ii ne.

Istakao je i da neko ne može da kaže da je cene podigao zbog rasta cena energenata kada, kaže, to nije tačno, jer se cene energenata kontinuirano smanjuju zahvaljujući intervenciji vlade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.