U trendu

Filipović: Unapređenje saradnje sa NATO nacionalni interes

BRISEL – Šef misije Srbije pri NATO Branimir Filipović ocenio je danas da je unapređenje saradnje sa Alijansom, uz vojnu neutralnost, nacionalni interes Srbije.

On je rekao da je unapređenje partnerske saradnje sa NATO u zajedničkom interesu, bez pretenzija na članstvo u Alijansi ili drugom vojnom savezu, ali istovremeno uz otvorenost da se dalje unapređuje partnerska saradnja sa NATO u svim oblastima.

Prema njegovim rečima, ključno pitanje je i saradnja sa NATO u vezi sa Kosovom i Metohijom, s obzirom da situacija u Pokrajini predstavlja najveći političko-bezbednosni izazov za Srbiju.

Filipović je u intervjuu za European Wetern Balkan rekao da je u decembru, kada je predao akreditivna pisma generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltembergu, predočio rezultate koje je Srbija postigla u izgradnji bolnica, pribavljanju vakcina protiv COVID-19 i organizaciji procesa vakcinacije.

Kako kaže, sa druge strane je od sagovornika čuo izraze visokog poštovanje za dostignuća naše zemlje u tim aktivnostima, a koja su svrstali u sam evropski vrh, uz očuvanje ekonomske stabilnosti u ovim do sada neviđenim okolnostima.

Filipović je rekao da je odluka Vlade Srbije iz septembra 2020. godine o otkazivanju svih vojnih vežbi sa NATO doneta u cilju očuvanja principijelne pozicije vojne neutralnosti zemlje i da je bila racionalna i jedino moguća odluka u tom trenutku.

„NATO je vojna, politička i bezbednosna organizacija, te saradnja sa NATO obuhvata i druge oblasti, osim vojne, tako da je ona nastavljena u obimu, koji je dozvoljavala pandemija. Takođe, svoj mandat ambasadora Srbije pri NATO sam otpočeo krajem septembra prošle godine, tako da sam u skladu sa tom odlukom nastavio komunikaciju i dogovore u sedištu NATO u drugim važnim pitanjima, koji nisu iz vojnog i odbrambenog domena. Uveren sam da su ta odluka i njeno obrazloženje naišli na razumevanje, jer nije favorizovala bilo kog pojedinačnog partnera“, rekao je Filipović.

Podsetio je da je Vlada Srbije nedavno donela novu odluku kojom je odmrznuta vojna i odbrambena saradnja sa svima, osim kad je reč o vojnim vežbama i dodao da očekuje da će, kako su nagovestili srpski zvaničnici, istekom inicijalne odluke o privremenoj suspenziji početkom marta i učešće u vojnim vežbama biti odmrznuto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.