U trendu

Fiona prerasla u uragan u Portoriku

SAN HUAN – Tropska oluja „Fiona“ ojačala je u uragan prolazeći danas iznad Portorika, preteći da pogodi teritoriju SAD i donoseći jake kiše, što može izazvati poplave i klizišta, saopštio je američki Nacionalni centar za uragane.

Oluja, u kojoj je jedna osoba poginula u subotu na francuskim karipskim ostrvima Gvadalupe, imala je brzinu od 130 kilometara na sat i prerasla je u uragan 80 kilometara južno od grada Ponsa u Portoriku.

Obilne padavine i klizišta takođe su prognozirani za teritoriju Dominikanske Republike kako se „Fiona“ bude pomerala ka severozapadu, preneo je Rojters.

Šef službe za vanredne situacije Nino Korea najavio je opsežne mere uoči uragana u Portoriku.

Do sada je evakuisano više od 100 ljudi, a najveći broj njih u gradu Gvajanilja na jugu ostrva.

Mnogi stanovnici strahuju i da će uragan dovesti do prekida u snabdevanju strujom, pošto elektromreža Portorika još nije dovoljno osposobljena nakon posledica koje je za sobom ostavio uragan „marija“ 2017. godine, prenosi AP.

Američki predsednik DŽozef Bajden proglasio je danas vanredno stanje u Portoriku zbog uragana.

Vanredno stanje dozvoljava američkoj Federalnoj agenciji za upravljanje vanrednim situacijama (FEMA) da koordiniše napore za obezbeđivanje pomoći u katastrofama i obezbedi hitne zaštitne mere, navodi se u saopštenju Bele kuće.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar