U trendu

Florida: Bivši osuđenici ne mogu da glasaju dok ne izmire dug

FLORIDA – Bivši osuđenici u američkoj saveznoj državi Floridi moraće da plate sve kazne i sudske troškove pre nego što ponovo dobiju pravo glasa, odlučio je federalni apelacioni sud, a ta odluka bi mogla da utiče i na ishod predsedničkih izbora u novembru.

Federalni apelacioni sud je izmenio presudu nižeg suda na Floridi kojom je osuđenicima dato pravo da glasaju bez obzira na to da li su izmirili finansijske obaveze, i time podržao stav republikanskog guvernera Rona Desantisa i republikanske skupštine na Floridi.

Stanovnici Floride su se 2018. glasanjem izjasnili da onima koji su odslužili zatvorsku kaznu treba dozvoliti da glasaju. Takozvanim Amandmanom 4 se glasanje trajno brani ubicama i silovateljima, a ostalima koji su odslužili zatvorsku kaznu, a procenjuje se da ih ima oko 774.000, dozvoljava se da glasaju, prenosi Glas Amerike.

Presuda federalnog apelacionog suda posebno pogađa pripadnike manjinskih zajedinca i siromašne u SAD.

„Ova presuda je protivna bazičnom principu da Amerikanci ne treba da plate da bi glasali. Ne može se dovoljno naglasiti koliko je ova odluka opasna. To je uvreda za demokratiju“, rekla je advokatkinja Džuli Ebenstin iz Američke unije građanskih sloboda.

Koalicija za povratak biračkog prava na Floridi sakupila je više od četiri miliona dolara da plati kazne bivšim osuđenicima, a među donatorima je i košarkaš Majkl Džordan, kao i organizacija za promociju crnačkih prava u kojoj su košarkaš Lebron Džejms i komičar Kevin Hart.

Ipak, procenjuje se da su ukupni troškovi bivših osuđenika oko tri milijarde dolara.

Presuda federalnog apelacionog suda mogla bi da utiče na ishod izbora 2020.

lorida se smatra državom koju aktuelni predsednik Donald Tramp mora da osvoji kako bi bio ponovo izabran, a poznata je po inače tesnim rezultatima. Na glasove bivših osuđenika računale su uglavnom demokrate, navodi Glas Amerike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.