U trendu

Fon der Lajen: EU uvodi cetvrti paket sankcija Rusiji

BRISEL – Evropska unija će suspendovati privilegovani trgovinski i ekonomski tretman Moskvi, suzbiti njenu upotrebu kripto-aktiva, zabraniti izvoz iz EU u Rusiju i luksuzne robe i uvoz robe od gvožđa i čelika, saopštila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Kako prenosi Rojters, nove mere predstavljaju četvrti paket sankcija Rusiji zbog napada na Ukrajinu, u koordinaciji sa SAD i saveznicima G7.

„Mi ćemo sutra preduzeti četvrti paket mere kako bi dodatno izolovali Rusiju i iscrpili resurse koje koristi za finansiranje ovog varvarskog rata“, navela je fon der Lajen.

Prvi korak EU biće da zabrani uvoz gvožđa i robe iz sektora čelika.

Fon der Lajen je u saopštenju navela da će biti suspendovano pravo Rusije na članstvo u vodećim multilateralnim institucijama, kao što je Međunarodni monetarni fond i Svetska banka.

„Rusija ne može grubo da krši međunarodno pravo i istovremeno očekuje da će imati koristi od privilegija od članstva u međunarodnom ekonomskom poretku“, navela je fon der Lajen.

Ona je dodala da će EU zabraniti i nove investicije u ruski energetski sektor.

„Ova zabrana će pokriti sva ulaganja, transfer tehnologije, financijske usluge za istraživanje i proizvodnju energije – i to će imati veliki uticaj na Putina“, rekla je predsednica EK.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar