U trendu

Fon der Lajen i Mišel se susreli prvi put od „sofagejta“

BRISEL – Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Europskog saveta Šarl Mišel danas su se sastali prvi put od prošlonedeljnog protokolarnog incidenta u Ankari.

Fon der Lajen i Mišel redovno održavaju sastanke jednom nedeljno, a današnji sastanak izazvao je posebnu pažnju zbog incidenta koji se dogodio u Ankari prošlog utorka, prenosi Hina.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan primio je tada Fon der Lajen i Mišela, a na sastanku je Mišelu bio namijenjen sto odmah do Erdogana, dok je Fon der Lajen morala da sedne na obližnji kauč sa strane, dok je preko puta nje na drugom kauču bio turski ministar spoljnih poslova.

Incident su mediji prozvali „sofagejt“, a prema izvorima iz Komisije, Ursula fon der Lajen je poručila da neće dopustiti da se slična situacija opet ponovi.

Portparol EK rekao je današnji susret predsednice EK i Mišela predstavljao uobičajeni nedeljni sastanak, na kojem su „razgovarali o nizu aktuelnih tema“.

Hina dodaje i da postoji neslaganje dve institucije o tome ko prema protokolu predstavlja Europsku uniju u inostranstvu.

U Europskom savetu tvrde da Mišel kao predsednik ima prednost u protokolu, s čime se ne slažu u Evropskoj komisiji i kažu da oboje treba da imaju isti tretman.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.