U trendu

Fon der Lajen: Klimatske promene nisu samo evropsko pitanje

BRISEL – Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ukazala je danas da se Evropska unija obavezala na smanjenje emisije štetnih gasova za 55 odsto do 2030. godine, ali da se samo 10 odsto svih emisija dešava na tlu Evrope.

„Klimatske promene su više od evropskog pitanja. To je pitanje za čovečanstvo. Danas postoji globalni pokret za klimatsku akciju. Pokret koji se oslanja na moćne države ali i gradove, nevladine organizacije, ljude dobre volje. Evropa želi da doprinese tom pokretu“, rekla je ona na virtuelnom samitu UN o klimatskim promenama.
Ona je rekla da je Evropa spremna da podrži zemlje u razvoju i pomogne im da razdvoje emisiju štenih gasova od svog ekonomskog rasta.

Prema njenim rečima, nije reč samo o smanjenju emisija štetnih gasova, već treba razvijati zelene finansije, obnavljati biodiverzitet, stvoriti novu cirkularnu ekonomiju koja otvara nova radna mesta i istovremeno čuva prirodu.

„Mnogo toga moramo da promenimo kako bi naša planeta ostala ista za narednu generaciju“, porucila je ona i pozvala sve na saradnju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.