U trendu

Fon der Lajen traži osnivanje evropskog etičkog tela posle korupcionaške afere u EU parlamentu

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) ocenila je danas da su optužbe za korupciju protiv potpredsednice Evropskog parlamenta Eve Kaili , uhapšene u Belgiji,“krajnje zabrinjavajuće“, i da je potrebno ustanoviti nezavisno etičko telo pod čijom bi nadležnošću bile sve evropske institucije.

Fon der Lajen je rekla na konferenciji za novinare u Briselu da optužbe protiv Kaili ugrožavaju poverenje građana 27 članica Evropske unije u zajedničke institucije i da „to poverenje iziskuje najviše standarde nezavnosti i integriteta“.

Belgijski tužioci podigli su prošlog vikenda otužnice protiv četiri osoba zbog korupcije, uzimanja učešća u kriminalnoj grupi i pranju novca, a u vezi s krupnom istragom trgovinom uticajem u Evropskom parlamentu.

Kako lobističke aktivnosti na nivou Unije nisu regulisane, Fon der Lajen je predložila osnivanje nezavisnog etičkog tela koje ne samo da bi pokrivalo aktivnosti Evropske komisije, Evropskog saveta i Evropskog parlamenta, već i Evropske centralne banke, Evropskog suda pravde i Evropskog revizorskog suda.

„Principi postojanja takvog tela s veoma jasnim pravilima u pogledu toga šta, kako i kada se mora proveravati i u pogledu toga šta, kako i kada se ima objavljivati bili bi krupan korak napred“, rekla je ona.

Skandal sa lobiranjem već je doveo do smene Eve Kaili sa funkcije potpredsednice Evropskog parlamenta.

Vlasti Unije još nisu identifikovale zemlju iz Persijskog zaliva koja se sumnjiči za nuđenje mita i poklona zvaničnicima Parlamenta u zamenu za političke pogodnosti, ali je nekoliko evroparlamentaraca i belgijskih medija povezalo istragu sa Katarom.

Ministarstvo spoljnih poslova Katara poreklo je bilo kakvu umešanost u ovaj slučaj.

Belgijsko federalno tužilaštvo saopštilo je da su protiv četvoro od šestoro osoba privedenih u petak podignute optužnice dok su dve osobe oslobođene.

Tužilaštvo nije saopštilo identitete privedenih, ali jeste potvrdilo da je uhapšen jedan evroposlanik – bez pominjanja da se radi o Grkinji, Evi Kaili.

Kako je saopšteno, optužnica se zasniva na „plaćanju velikih suma novca ili nuđenju značajnih poklona“ ljudima na strateškim pozicijama u Evropskom parlamentu koji imaju uticaj na donošenje odluka.

U Atini, portparol grčke vlade Janis Ikonomou je rekao da je slučaj Kaili „veoma ozbiljan“ i da je „u rukama belgijskog pravosuđa“, ali da „stvara još jednu pukotinu u kredibilnosti i poverenju u evropske institucije i u Evropski parlament“.

Eva Kaili, bivša TV voditeljka, razrešena je funkcije potpredsednice Evropskog parlamenta, a suspendovano joj je i članstvo u njenoj stranci u Grčkoj i evroposlaničkom klubu socijalista i demokrata pošto je u policijskim racijama zaplenjeno oko 600.000 evra u gotovom novcu, zajedno sa kompjuterskom opremom i mobilnim telefonima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar