Fon Kramon: Bez dijaloga sa BG nema napretka Kosova ka EU

BRISEL – Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo, Viola fon Kramon Taubadel, upozorila je buduću vladu u Prištini da bez angažovanja na dijalogu sa Beogradom neće biti dugoročne stabilnosti, ni napretka na evropskom putu Kosova.

”Nove vlada će morati da napreduje na evropskom putu i moraće da nastavi dijalog sa Srbijom”, poručila je fon Kramon.

Ona dodaje da su i Brisel i Vašington spremni da stupe u kontakt sa novim, demokratski izabranim rukovodstvom u Prištini.

U saopštenju povodom izbora održanih juče, izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo ocenjuje da su izborne aktivnosti prošle ”uglavnom uredno”, ali i izražava žaljenje zbog problema sa glasanjem dijaspore i onemogućavanja svih građana da ostvare svoja demokratska prava.

Fon Kramon je čestitala pobednicima izbora, uz konstatciju da su relativno velika izlaznost, transparentno i inkluzivno okruženje ”uspeh za celu zemlju”.

”Očekujemo da novi parliament snažnom i stabilnom većinom formira novu vladu i da počne rad na na brojnim hitnim pitanjima na Kosovu, uključujući reforme u ekonomskoj i socijalnoj sferi, jasnim vladinim strukturama, uključujući i institucionalni okvir za podršku procesu EU integracija”, poručila je fon Kramon.

Ona je naglasila da na Kosovu od 2019. godine do sada nije primenjena niti jedna preporuka Evropske posmaračke misije, a da će se u poboljšanje izbornih uslova morati da krene što pre.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.