FRA: Iran da poštuje odredbe sporazuma ako želi povratak SAD

PARIZ – Iran mora da prekine provokacije i da se vrati uslovima nuklearnog sporazuma iz 2015. godine sa svetskim silama ako očekuje da se SAD ponovo pridruže sporazumu, ali čak i tada bi bilo potrebno organizovati šire pregovore, izjavio je danas francuski predsednički zvaničnik. Bivši američki predsednik Donald Tramp izveo je Vašington iz iranskog nuklearnog pakta (JCPOA) sa Britanijom, Kinom, Francuskom, Nemačkom i Rusijom i ponovo uveo američke sankcije koje su tim sporazumom bile ukinute, navodeći Teheran da krene da krši odredbe sporazuma, podseća Rojters.

Američki predsednik Džo Bajden, koji je na dužnost stupio prošle nedelje, rekao je da će se SAD pridružiti sporazumu ako Teheran nastavi strogo da poštuje njegove odredbe.

„Ako su ozbiljni u pregovorima i ako žele da ponovo budu angažovane sve zainteresovane strane u JCPOA, prvo treba da se uzdrže od daljih provokacija i drugo da poštuju ono što više ne poštuju, što bi se reklo svoje obaveze“, rekao je novinarima francuski zvaničnik koji nije želeo da bude imenovan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.