U trendu

FRA: Predsednicki kandidat napadnut na predizbornom skupu

PARIZ – Francuski predsednički kandidat krajnje desnice, Erik Zemur, napadnut je na svom prvom predizbornom skupu, kada ga je jedan muškarac iz gomile nakratko zgrabio za vrat, dok se Zemur kretao ka bini.

Obezbeđenje je odmah intervenisalo i zaustavilo napadača.

Prema navodima lokalnih medija, 63-ogodišnjem Zemuru je povređen zglob i lekari su mu odredili da miruje devet dana.

Incident u kojem je Zemur napadnut samo je jedan od nekoliko nasilnih sukoba koji su izbili tokom događaja, održanog u nedelju uveče u kongresnom centru, severoistočno od prestonice Pariza.

Na skupu se, kako je prijavljeno, pojavilo oko 10.000 ljudi.

Hiljade demonstranata protiv krajnje desničarskog političara marširalo je gradom, a policija je uhapsila više desetina njih ispred mesta gde se održavao predizborni skup.

Zeman je nakon incidenta održao govor, ali kada je počeo da priča, njegove pristalice bacile su stolice na demonstrante, koji su nosili majice sa antirasističkim sloganima, prenosi Bi-Bi-Si.

AP je sinoć objavio da su aktivisti za borbu protiv rasizma pretučeni tokom predsedničkog mitinga Zemura.

Bivši novinar poznat je po svojim kontroverznim stavovima o migrantima i Drugom svetskom ratu.

Zemur, dete jevrejskih imigranata iz Alžira, tvrdio je da je francuska država štitila Jevreje tokom sukoba, dok je u stvarnosti Višijevski režim, koji je bio na čelu Francuske od 1940. do 1944. godine, poslao hiljade francuskih Jevreja u nacističke logore smrti.

Nakon višenedeljnih spekulacija, Zemur je u utorak najavio svoju kandidaturu na francuskim predsedničkim izborima 2022. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar