U trendu

Francuska: Istaknute ličnosti podržale demonstracije protiv penzione reforme

PARIZ 23. marta (Tanjug) – U otvorenom pismu objavljenom u dnevniku „Liberasion“, skoro 300 francuskih istaknutih ličnosti, uključujući glumicu Žilijet Binoš i reditelja Sedrika Klapiša, izjavilo je da se protivi penzionoj reformi, pridruživši se dobitnici Nobelove nagrade za književnost Ani Erno koja je već izrazila svoje protivljenje u januaru.

Oni su ocenili da je reforma nefer i neefikasna, preneo je BBC.

Potpisnici su istakli da znaju da se ne može duže raditi kada je sve veći broj nezaposlenih, u nesigurnim uslovima i opasnosti da preminu pre nego što dođu do penzije.

„Gospodine predsedniče, solidarni smo sa onima koji štrajkuju i demonstriraju sa dobrim razlogom protiv ovog nepravednog i nepopularnog zakona“, istakli su oni.

Francuska premijerka Elizabet Born upotrebila je prošle nedelje specijalnu proceduru da progura nepopularan predlog zakona o reformi penzionog sistema, kojom je starosna granica za odlazak u punu penziju pomerena za dve godine sa 62 na 64 u parlamentu te zemlje bez glasanja.

Predsednik Francuske Emanuel Makron je u sredu saopštio da će zakon stupiti na snagu do kraja godine, uprkos porastu nezadovoljstva širom zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar