U trendu

Francuska: Marš i izložba u znak podrške iranskim aktivistima

Oko 5.000 ljudi izašlo je u protestnu šetnju danas ispred Evropskog parlamenta u francuskom gradu Strazburu u znak podrške iranskim antivladinim demonstrantima.

U medjuvremenu je Pariz pripremio odavanje počasti objavama na Ajfelovom tornju posvećenim Iranki Mahsi Amini, čija je smrt u septembru izazvala demonstracije.

Marš u Strazburu organizovali su Iranci u Evropi na 44. godišnjicu dana kada je poslednji iranski šah Mohamed Reza Pahlavi, bolestan i pod sve većim pritiskom, zauvek napustio zemlju nakon čega je monarhija propala.

Prošle nedelje, više od 100 poslanika u Evropskom parlamentu potpisalo je pismo u kojem pozivaju Evropsku uniju da zauzme čvršći stav protiv Irana.

Na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta biće rasprava o odgovoru EU ove nedelje na proteste i pogubljenja u Islamskoj Republici.

Gradska kuća Pariza je u saopštenju navela da će reči „Žena. Život. Sloboda.“ i „#ZaustavitePogubljenjaUIranu“ biti  izložene na Ajfelovoj kuli danas i sutra uveče povodom navršena četiri meseca od smrti Mahse Amini.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.