U trendu

Francuska: Otvaranje skijališta najavljeno za 7. januar

PARIZ – Francuska vlada će dozvoliti otvaranje skijališta 7. januara, ukoliko epidemiološka situacija to bude dozvoljavala, saopštio je juče pomoćnik ministra za spoljne poslove Žan-Batist Lemoan.

On je, nakon sastanka premijera Žana Kasteksa sa predstavnicima odmarališta, saopštio da će skijališta biti otvorena 7. januara, ukoliko stanje u vezi sa pandemijom to bude dozvolilo, preneo je Rojters.

Francuska je prošlog meseca počela sa ublažavanjem mera karantina uvedenih po drugi put od početka pandemije, ali je predsednik Emanuel Makron rekao da će skijališta ostati zatvorena do kraja godine, kako bi se zaustavio novi talas širenja virusa.

Tokom prvog talasa pandemije, neka skijališta postala su žarišta koja su ubrzala širenje virusa po Evropi.

Evropske zemlje su u poslednjih nekoliko nedelja pokušavale da deluju složno po tom pitanju, a Francuska, u kojoj ima 250 ski centara, sprovešće nasumične provere na granicama kako bi sprečila da se građani zaraze na skijalištima u onim zemljama u kojima su otvorena.

Švajcarska je dozvolila otvaranje skijališta za domaće turiste, za razliku od Italije, Francuske i Nemačke koje ne žele da otvaraju ski centre tokom sezone praznika.

Francuski mlađi ministar za evropske poslove je u utorak rekao da se EU nada da će postići dogovor sa Švajcarskom u cilju postizanju ravnopravnosti po pitanju otvaranja skijališta.

Ministar finansija Bruno Le Mer je juče rekao da će naredne godine biti izdvojeno 400 miliona evra pomoći za skijališta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar