U trendu

Francuska: Posadi ruskog broda dozvoljeno slobodno kretanje

PARIZ – Portparol ambasade Rusije u Francuskoj potvrdio je danas da su francuske vlasti, koje su sinoć u vodama Lamanša zaplenile ruski teretni brod Baltički Lider, dozvolile 19-članoj posadi da se iskrca na obalu.

„Posadi je dozvoljeno da se slobodnbo kreće u gradu“, izjavio je portparol ambasade Rusije u Francuskoj Aleksander Makogonov, ali nije mogao da potvrdi da li je ruskoj posadi obezbeđen i smeštaj, prenosi TAS S.

Radio Frans je jutros preneo da su francuska carina i obalska straža presrele u noći između petka i subote teretni brod Baltički Lider, koji je prevozio vozila pod ruskom zastavom, dok je prolazio kroz tesnac Pa-de-Kale i preusmerile ga ka luci Bulonj-sir-Mer.

U toku je istraga francuske carine da bi se utvrdilo da li je brod koji pripada kompaniji PSB, a koja je na američkoj listi sankcionisanih ruskih firmi, prekršio trgovinske sankcije uvedene ruskim kompanijama zbog vojne intervencije Rusije u Ukrajini.

„Ruska ambasada će uputiti protestnu notu francuskom ministarstvu inostranih poslova i zatražiti da se preduzmu potrebne mere za zaštitu prava i interesa ruskih mornara“, rekao je portparol ambasade Rusije u Francuskoj Aleksander Makogonov.

Zaplenjeni brod je prevozio nove automobile iz Ruena u Sankt Petersburg, a iz kompanije PSB tvrde da brod Lider Baltika nije u njihovom vlasništvu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar