U trendu

Francuska proslavlja Dan pada Bastilje

PARIZ – Tradicionalnom paradom na kojoj je učestvovalo hiljade vojnika, Francuska je danas proslavila nacionalni praznik Dan pada Bastilje.

Parada je počela preletom francuskih borbenih aviona, a osim francuskih vojnika, Jelisejskim poljima marširale su i trupe Letonije, Litvanije, Poljske, Češke, Slovačke, Rumunije, Bugarske i Mađarske, kao i multinacionalne trupe NATO raspoređene u Rumuniji, prenosi AP.

Moto ovogodišnje proslave Dana Bastilje glasi „Deljenje plamena“, što asocira na Olimpijske igre koje će se 2024. godine održati u Francuskoj, a današnji spektakl završiće se noćnim vatrometom sa Ajfelove kule, navodi AP.

Uoči Dana Bastilje, francuski predsednik Emanuel Makron još jednom je pružio podršku Ukrajini i pozvao na reviziju vojne organizacije Francuske, kako bi ona bila spremna da se suoči sa novim pretnjama, kao i na preispitivanje opravdanosti francuskog vojnog prisustva u Africi.

Dan Bastilje obeležava 14. jul 1789. godine, kada su gnevni građani Pariza ušli u ozloglašenu tvrđavu-zatvor Bastilju, što je jedan od događaja koji je obeležio Francusku revoluciju i simbol je nacionalnog jedinstva Francuza, a proslave se održavaju širom zemlje, ali i u drugim delovima sveta, navodi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.