U trendu

Francuska: Treći talas štrajkova zbog penzione reforme, Makron pod pritiskom

PARIZ – Francuski sindikati pokrenuli su danas treći talas masovnih štrajkova širom zemlje zbog reformi penzionog sistema i podizanja starosne granice za odlazak u penziju, koji je najavila Makronova administracija.

U Francuskoj su otkazane usluge železničkog saobraćaja, škole neće raditi, a rafinerije si obustavile isporuke energenata jer su radnici proglasili obustavu rada, preneo je Rojters.

Sindikati su ponovo pozvali zaposlene da u velikom broju izađu na ulice francuskih gradova.

Rezultati anketa pokazuju da Francuzi, u poređenju sa penzionerima iz drugih zemalja članica OECD, provode najduži vremenski period u penziji, što je privilegija koje većina u Francuskoj ne želi da se odrekne.

Ministar rada Francuske Olivije Diso odbacio je optužbe opozicije da je vlada poricala razmere uličnih protesta koji su prošlog meseca organizovani širom zemlje i ponovio da su promene potrebne.

„Penzioni sistem Francuske je gubitaš i ako nam je stalo do tog sistema, mi ga moramo sačuvati“, rekao je ministar Diso u intervjuu za radio RMC.

Filip Martinez, lider levičarskog sindikata CGT, upozorio je da predsednik Makron igra „opasnu igru“ i uvodi duboko nepopularnu reformu penzionog sistema u trenutku kada se Francuzi suočavaju sa visokom inflacijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar