U trendu

Francuski Senat usvojio predlog reforme penzionog sistema

PARIZ – Gornji dom francuskog parlamenta usvojio je kontroverzni plan reforme penzionog sistema, koji je predložio predsednik Francuske Emanuel Makron.

Predlog je u francuskom Senatu u subotu uveče usvojen sa 195 glasova „za“, dok je 112 senatora bilo protiv, prenosi Rojters.

Nakon što je predlog usvojen u Senatu, predviđeno je da se o njemu izjasni, najverovatnije u sredu, komitet koji čine poslanici donjeg i gornjeg doma francuskog parlamenta, navodi Rojters.

U slučaju da predlog usvoji komitet, predviđeno je da se potom najvertovatnije u četvrtak o njemu ponovo izjasne gornji i donji dom parlamenta – Senat i Nacionalna skupština.

Rojters, međutim, navodi da je ishod glasanja u Nacionalnoj skupštini neizvestan, s obzirom da su Makronovoj stranci potrebni glasovi saveznika kako bi predlog reforme penzionog sistema bio usvojen.

Makronov predlog reforme penzionog sistema izazvao je višenedeljne proteste širom Francuske.

Demonstranti su i u subotu u celoj Francuskoj izašli na nove proteste protiv planirane reforme, ali odziv je bio manji nego što se očekivalo.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Francuske, na ulice je danas izašlo 368.000 ljudi, a vlasti su očekivale da će na protestima učestvovati oko milion ljudi.

Najveći odziv demonstarnata je zabeležen u utorak, kada je prema podacima francuske Vlade, protestovalo 1.280.000 ljudi.

Makron insistira na reformi kojom bi se odlazak u penziju podigao sa 62 na 64 godine, navodeći da je takva odluka od vitalnog značaja kako bi se izbegao kolaps državnog penzionog sistema.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar