U trendu

Francuskim sudijama odbijen pristup libanskim istražnim dokumentima o eksploziji

BEJRUT – Francuskim sudijama koji su ove nedelje posetili Bejrut u okviru istrage o eksploziji u luci 2020. godine odbijen je pristup dokumentima libanske istrage jer je istraga zamrznuta, izjavio je danas izvor iz libanskog pravosuđa.

Dvojica francuskih sudija doputovala su u Bejrut kako bi vodili istragu koju je otvorilo francusko tužilaštvo jer je među žrtvama eksplozije u kojoj je poginulo 220 ljudi, bilo i dvoje francuskih državljana, prenosi Rojters.

Libanska istraga o eksploziji zamrznuta je poslednjih godinu dana zbog političkih previranja i pravnih sporova protiv glavnog sudije koji vodi istragu Tareka Bitara, koji je francuskim kolegama saopštio da ne može da pruži nikakve informacije dok mu ne bude dozvoljeno da nastavi istragu.

Rojters prenosi da je Bitar u okviru istrage pokušao da ispita političare na visokim pozicijama, uključujući članove pokreta Amal, čiji je pripadnik i predsednik skupštine Nabih Beri, potom Hasana Dijaba koji je bio premijer za vreme eksplozije, i visokog bezbednosnog zvaničnika generala Abasa Ibrahima, ali su oni svi negirali odgovornost i rekli da Bitar nema nadležnost da ih ispituje, pozivajući se na imunitet.

Bitar je takođe nastojao da ispita visoke zvaničnike uticajne šIitske grupe Hezbolah, a lider te organizacije Sajed Hasan Nasralah rekao je da je Bitar pristrasan i da treba da bude smenjen.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar