U trendu

Gabrijel: Merkel doprinela krizi u EU od 2008. godine

Lider Socijaldemokratske partije (SPD) Nemačke Zigmar Gabrijel kritikovao je danas nemačku kancelarku Angelu Merkel i nemačkog ministra finansija Volfganga Šojble ocenivši da su oni doprineli rastu populističkih partija, kao i krizi u Evropskoj uniji od 2008. godine.

Gabrijel, koji je i vicekancelar Nemačke, kao i ministar ekonomije, u saopštenju je potvrdio i da se neće kandidovati na izborima protiv Merkelove u septembru i upozorio SPD da ne formira ponovo veliku koaliciju desnice i levice, prenosi Rojters.

„Politika Angele Merkel i Volfganga Šojblea je bez sumnje doprinela dubokoj krizi u EU od 2008. godine, izolaciji dominantne nemačke vlade, kao i visokom stepenu nezaposlenosti van Nemačke kroz nemilosrdno insisistranje na merama štednje“, naveo je on.

Gabrijel je dodao da je posledica toga jačanje anti-evropskih populističkih partija i slabljenje demokratije, kao i uništavanje klime za investicije.

On je kazao da socijaldemokrate, koje su u koaliciji sa Merkelinom Hrišćansko-demokratskom unijom Nemačke, nisu uspele da uvere Merkel da promeni politiku.

„Nastavak sadašnje politike ugrožava održivi rast. To je opasno za Nemačku“, kazao je Gabrijel.

Prethodno je izvor iz SPD naveo da Gabrijel planira da na mesto predsednika te partije postavi bivšeg predsednika Evropskog parlamenta Martina Šulca, koji će biti protivkandidat na predstojećim izborima sadašnjoj kancelarki Angeli Merkel, a da Gabrijel planira da bude na funkciji ministra spoljnih poslova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.