U trendu

Gambija: Predsedniku novi mandat, opozicija ne priznaje

BANJUL – Predsednik Gambije Adama Barou ubedljivo je, prema saopštenju izborne komisije, pobedio na izborima za novi mandat, ali opozicioni kandidati ne priznaju rezultate izbora zbog neregularnosti.

Kako je saopštila izborna komisija, Barou je osvojio oko 53 odsto glasova na izborima održanim u subotu, dok njegov prvi pratilac, veteran u politici Usainu Darbo za njim zaostaje oko 28 procenata, prenosi Rojters.

Ovo su prvi izbori u poslednjih 27 godina na kojima nije učestvovao bivši predsednik Jahaja Jameh, koji živi u egzilu u Ekvatorijalnoj Gvineji i odbija da prizna pobedu Baroua na izborima 2016.

Kako navodi britanska agencija, Jameh, čiju su 22-godišnju vladavinu obeležila ubistva i mučenje političkih protivnika, pokušao je u telefonskim obraćanjima da ubedi pristalice da glasaju za opozicionu koaliciju.

Darbo i dva preostala kandidata, Mama Kandeh i Esa Mbie Fal, kažu da neće prihvatiti rezultate izbora, jer su prebrojavani duže nego što se očekivalo zbog problema na biračkim mestima.

Oni nisu izneli detalje ili dokaze o neregularnostima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.