U trendu

Gardijan: Vojska zapalila stotine kuća na severu Mjanmara

NEJPJIDO – Snage mjanmarske vojske zapalile su stotine kuća tokom trodnevne racije na severu te zemlje, prenosi Gardijan pozivajući se na izjave očevidaca.

Vojnici su uništili kuće i spalili motorne čamce koje lokalno stanovništvo koristi za prevoz hrane, prenosi britanski list.

U regionu Sagainga je došlo do žestokih borbi i krvavih odmazdi koje je počinila mjanmarska vojska, sa kojom su se sukobili pripadnici Snaga narodne odbrane (PDF).

Vojska je odbacila tvrdnje da su njene trupe palile kuće, optužujući borce PDF-a, koje naziva teroristima, da su podmetnuli požare, navodi Gardijan.

Otkako je vojska zbacila izabranu vladu Aung San Su Ći, širom Mjanmara su se ljudi pridružili Snagama narodne odbrane (PDF), organizaciji čiji se pripadnici bore lakim naoružanjem protiv dobro opremljene hunte, za koju Ujedinjene nacije kažu da je počinila zločine nad civilima.

Tenzije u Mjanmaru ne prestaju od prošlogodišnjeg puča, a sukob se proširio ovom zemljom na jugoistoku Azije nakon što je vojska ugušila uglavnom mirne proteste u gradovima, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar