U trendu

General Miljavac razočaran reakcijom Hrvatske

ZAGREB – Hrvatski general Pavle Miljavac iznenađen je najavom advokata Dušana Bratića, zastupnika preživelih na Perovačkoj cesti 1995. godine, o podizanju krivičnih prijava protiv njega i dva člana Glavnog štaba HV, tvrdi da mu je savest čista, ali je, kaže, razočaran reakcijom Vlade Hrvatske.

„Osim pilota, sad idu i na generale, odnosno na one koji su bili zaduženi za organizovanje operacija, a što je direktan udar na državu“, smatra Miljavac.

On je u izjavi za zagrebačku N1 tv. rekao da mu je savest čista.

„Savest mi je čista. Svestan sam da u svakom ratu, nažalost, stradaju i nevini ljudi, ali nitko nikad nije doneo odluku da se gađaju civili“, rekao je general.

Dodao je i da je razočaran reakcijom hrvatske vlade: „Uporno govore da će napraviti sve da zaštite pilote, ali voleo bih da čujem šta to konkretno znači.

Advokat Dušan Bratić najavio je, prenele su beogradske Večernje novosti, krivičnu prijavu protiv još tri člana Glavnog štaba Hrvatske vojske – admirala Davora Domazeta Loše, načelnika Obaveštajne uprave Glavnog stožera HV-a u Oluji, brigadira Ilije Maričića, pomoćnika načelnika Glavnog štaba zaduženog za upotrebu Ratnog vazduhoplovstva i generala Pavla Miljavca, šefa Operativnog tima A u Glavnom štabu.

Penzionisani ratni pilot Danijel Boravić je komentarisao potvrđivanje optužnice Srbije za Petrovačku cestu i dodao da je o tome saznao iz medija i da sada, kako je kazao, čeka, potez Hrvatske.

“Sad se čeka ono što će hrvatska država napraviti u smislu one izjave premijera da Hrvatska zna kako će zaštititi svoje ratne pilote”, rekao je Borović za zagrebačku N1.

Optužnica Srbije tereti četiri pilota Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva da su počinili ratni zločin gađajući civile, među kojima su bila i deca, u koloni na Petrovačkoj cesti tokom akcije Oluja 1995. godine“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.