U trendu

Gerhard Šreder može da ostane u SDP

BERLIN – Arbitražni sud nemačke Socijaldemokratske stranke (SDP) odlučio je da bivši kancelar Gerhard Šreder može da ostane u toj stranci, uprkos „vezama“ koje ima sa Rusojom.

Time je sud u drugostepenom postupku odbacio zahtev pojedinih članova stranke, prenosi Frankfurter algemajne cajtung.

To je prvo objavio nemački Špigel, pozivajući se na odluku Okružne arbitražne komisije u Hanoveru.

Prema odluci Suda, ne može da se sa „sa dovoljnom sigurnošću utvrdi“ da je Šreder prekršio statut, principe ili partijski nalog ili da je kriv za „nečasno delo“.

„Moguće je da su najviši nemački političari pogrešno procenili opasnosti zavisnosti od ruskih energenata u proteklih 25 godina. Ali to se odnosi i na druge političare u SDP i drugim partijama. Optužiti protivnika za takvu pogrešnu procenu ide predaleko“, navodi se u odluci.

Ogranci SDP, koji su podneli zahtev za žalbu, sada su mogli da podnesu žalbu Federalnoj arbitražnoj komisiji SDP-a, ali se smatra malo verovatnim da bi dalja žalba bila dozvoljena nakon dve prvostepene oslobađajuće presude.

Postupak partijskog organizovanja prvobitno je pokrenulo 17 ogranaka SDP.

U prvom stepenu, podokrug SDP za Hanover presudio je u leto da Šreder nije prekršio partijska pravila.

Sa druge strane sedam ogranaka SPD-a se žalilo. Ročište je održano početkom decembra, a odluka je tek sada objavljena.

Sam postupak je pokazao da je bivši kancelar posvećen ruskim državnim kompanijama i da mu je njegov stav o ukrajinskom ratu doneo brojne protivnike unutar stranke.

Šreder se smatra bliskim prijateljem ruskog predsednika Vladimira Putina i godinama je radio za ruske energetske kompanije, a nakon početka sukoba u Ukrajini izjavio je da je odgovornost na Rusiji da okonča rat.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.