U trendu

Gisladotir: Ljudska prava su ključna za dostojanstvo ljudi

VARŠAVA – Fundamentalna prava propisana u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima pre 70 godina ne samo da su ključna za jednako dostojanstvo i vrednost svake osobe, već i za održavanje mira i bezbednosti, izjavila je na Dan ljudskih prava Ingibjorg Solrun Gisladotir, direktorka Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a (ODIHR).

„Na 70. godišnjicu Univerzalne deklaracije, zaštita ljudskih prava i osnovnih sloboda koje predstavlja je ključna, ne samo dužnost svih država i ljudi unutar svojih granica, već i za sprečavanje nasilja i širenje mira i jednakosti unutar i preko granica“, rekla je direktorka ODIHR, navodi se u saopštenju OEBS-a.

Gisladotir je izrazila zabrinutost zbog slučajeva u kojima su članice OEBS-a neogovorno koristile razne bezbendosne rizike kako bi osujetili ljudska prava i osnovne slobode.

„Videli smo da države ograniče ova prava i slobode na osnovu bezbednosne zabrinutosti, bilo da je u pitanju sprečavanje zločina ili terorizma, ili ponekad zbog sukoba među državama… Izbor između bezbenosti i ljudski prava je lažan izbor, je su te dve stvari neraskidivo povezane“, istakla je ona.

Gisladotir je istakla da njena kancelarija pruža podršku vladama i građanskim društvama u zašitti ljudskih prava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.