U trendu

Glavni izazov političkih promena je oslobađanje institucija u Crnoj Gori

PODGORICA – U Podgorici je danas održana konferencija „Crna Gora posle predsedničkih izbora“, na kojoj je novoizabrani predsednik Jakov Milatović poručio da je nakon političkih promena glavni izazov oslobađanje zarobljenih institucija, a premijer Dritan Abazović da se izborom novog predsednika države otvara nova evropska perspektiva.

„Velika je odgovornost na mlađim generacijama političara da svojim odgovornim ponašanjem stave institucije na noge”, rekao je Milatović na konferenciji u organizaciji Beogradskog centra za bezbednost i Instituta alternativa (IA).

Milatović je rekao da je ekonomska stabilnost i nastavak ekonomskih reformi, uz reforme u pravosuđu, ključna stvar.

“Pored svih problema koje smo imali, počeo je da se oseća ekonomski oporavak. To nije dovoljno sa tim mora da se dinamičnije nastavi”, naveo je Milatović.

Kazao je da je dokaz jedne nove Crne Gore i to što su na čelu države sada dva milenijalca, što je retkost u Evropi.

Predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović rekao je da se za Crnu Goru otvara nova perspektiva kada se govori o evropskim integracijama.

“Izborom Milatovića za predsednika završena je jedna era i nakon parlamentarnih izbora verujem da ćemo se svi okrenuti evropskim integracijama. U prethodne tri godine i pored kritika Evropske komisije (EK), Crna Gora je uradila neke istorijske stvari – oslobodila je institucije koje su bile potpuno zarobljene. Konačno smo uspeli da deblokiramo Ustavni sud, ne u potpunosti, nadam se da će novi saziv izabrati i četvrtog sudiju”, rekao je Abazović, prenele su podgoričke Vijesti.

On je kazao da Crna Gora nema drugog puta osim ka Evropskoj uniji (EU).

“Urađeno je dosta u prethodnom periodu i ostaje dosta da se još uradi. Biće puno izazova ali generalno danas svedočimo činjenici da svako priča o pomirenju, EU integracijama, životnom standardu. Učlanjenje Crne Gore u EU bio bi veliki ‘bust’ za region. To vidim kao epohalni, milenijumski iskorak ovog društva. Ako se prioriteti postave tako da uhvatimo voz koji je vezan za planiranje budžeta za 2027. mislim da smo na vreme”, rekao je Abazović.

Direktor Carnegie Europe Rosa Balfur rekla je da Crna Gora treba da se pridruži EU što pre, ali i da ne treba puno očekivati od Brisela kada su datumi u pitanju.

Brisel, kako je kazala, očekuje da vidi rezultate.

Balfur smatra da bi učlanjenje Crne Gore u EU imalo pozitivan učinak na celi region.

Milena Muk iz Instituta alternativa rekla je da politički kontekst bio težak, ali to ne može da bude izgovor da se ne rade neke stvari.

Upitala je, međutim, zašto se nije uradilo više.

Ona je podsetila da je program Evropa sad napravljen u takvim okolnostima.

Dodala je da je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) svetli iskorak, ali osim deklarativne podrške treba im konkretna podrška.

Navela je da je učinak dve poslednje vlade bio ispod očekivanja.

“Naročito ispod očekivanja nas koji smo očekivali neke konkretnije korake, imajući u vidu obećanja koja su se ticala vladavine prava, meritokratije, rezova u javnoj potrošnji”, rekla je Muk.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar