U trendu

Globalizacija u centru pažnje uoči drugog kruga izbora u Francuskoj

Globalizacija je u centru pažnje uoči drugog kruga predsedničkih izbora u Francuskoj – favorit po istraživanjima javnog mnjenja Emanuel Makron je pobornik daljeg otvaranja tržišta, dok se liderka ekstremne desnice Marina Le Pen obraća gubitnicima globalizacije i zalaže se za „pametni protekcionizam“.

Većina Francuza ima otpor prema globalizaciji, po istraživanju agencije Ipsos iz februara ove godine čak 74 odsto, mada im ona, gledano na nivou cele zemlje, donosi velike koristi. Stav Le Penove je da „divlja globalizacija dovodi u opasnost našu civilizaciju“, dok Makron tvrdi da je otvorenost za svetsku trgovinu „sjajna prilika“. 
Jedan od glavnih strahova u vezi sa globalizacijom je izmeštanje proizvodnih kapaciteta i posledični gubitak radnih mesta.

Ovakvi slučajevi redovno su na naslovnicama medija, što je bio slučaj i nedavno sa američkim gigantom Virlpulom (Whirlpool), koji je odlučio da zatvori fabriku u Amijanu na severu Francuske, rodnom gradu Makrona, i izmesti proizvodnju u Poljsku od juna 2018. 
Direktor Centra za istraživanja, projekcije i medjunarodne informacije Cepii Sebastijan Žan (Sebastien Jean) rekao je da ovakvi slučajevi otvaraju legitimna politička ili moralna pitanja, i objasnio da radnici „imaju utisak da snose troškove“ politike koju vode akcionari. 
Jedna studija Statističkog instituta za period 2009-2011. godine pokazala je da je 4,2 odsto preduzeća izmestilo najmanje jednu delatnost u ovom periodu, što je dovelo do neposrednog gašenja 20.000 radnih mesta. 

„To je na makroekonomskom nivou malo, ali istovremeno na lokalu može da bude mnogo“, navodi Sebastijan Žan, navodeći da je posebno veliki uticaj izmeštanja u industriji, pre svega u sektorima tekstila i metalurgije koji su izloženi jakoj konkurenciji zemalja sa niskim troškovima radne snage. 
Marina Le Pen je pre više godina strategiju svoje partije Nacionalnog fronta usmerila ka gubitnicima globalizacije, hvaleći protekcionizam i obećavajući da će ponovo pregovarati o medjunarodnim trgovinskim sporazumima i uspostaviti carinske barijere. 
Profesor univerziteta Pari-Dofin (Paris-Dauphine) i autor knjige „Globalizacija i izmeštanje preduzeća“ El Muhub Muhud potvrdjuje za AFP da su „na lokalu potresi izuzetno jaki“.  
Medjutim, on navodi da do smanjenja radnih mesta više dovode tehnički napredak i povećana produktivnost. 

„Nije u pitanju toliko sama globalizacija, već sposobnost javnih vlasti da predvide posledice“, upozorava El Muhub Muhud. 
Sa ovim mišljenjem slaže se i profesor na univerzitetu Pari-Dofin i pridruženi istraživač Francuske opservatorije za ekonomsku konjukturu OFCE Gijom Doden (Guillaume Daudin), koji smatra da je neophodno da se uspostave bolji instrumenti i dinamika podrške gubitnicima globalizacije.  
Prema jednom istraživanju Agencije za trezor, Francuska je prethodnih decenija izgubila skoro dva miliona radnih mesta u industriji, od čega je, kako pokazuje više studija, „samo“ 15 do 20 odsto posledica izmeštanja u inostranstvo. 
Globalizacija je, sa druge strane, od koristi francuskoj privredi koja time dobija pristup brojnim tržištima, pri čemu prednjače sektori luksuzne robe, hemijskih proizvoda, vazduhoplovstva i poljoprivrednih proizvoda. 
Prema podacima ministarstva ekonomije, Francuska ima 124.000 izvoznih preduzeća, medju kojima su i neke od najvećih svetskih firmi poput proizvodjača kozmetike L’ Oreal, poljoprivredno-prehrambene firme Danone i preduzeća iz sektora azduhoplovstva i odbrane Safran. 
Činjenica je da se trgovinski deficit Francuske povećava, ali ona je i dalje sedmi svetski izvoznik. 
Istraživanje instituta Cepii pokazalo je da bi u slučaju ukidanja trgovine sa zemljama u usponu imala guibtak izmedju 1.270 i 3.770 evra godišnje po domaćinstvu, čemu treba dodati i moguću posledicu na privredni rast. 
Emanuel Makron se zalaže za dodatno otvaranje Francuske jačanjem slobodne trgovine, potvrdjivanjem trgovinskog sporazuma EU i Kanade CETA i produbljivanjem evropskih integracija kroz uspostavljanje pravog budžeta zone evra. (opširnije na www.euractiv.rs)

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.