U trendu

Godinama negiraju optužbe, ali sud naredio da moraju da plate odštetu od 4,7 milijardi dolara

Američki sud odredio je proizvođaču proizvoda za negu tela i lekova “Johnson & Johnson“ da plati 4,7 milijardi dolara odštete za 22 žene koje su tvrdile da su zbog upotrebe njegovih proizvoda na bazi talka obolele od raka jajnika.

Sud u američkoj saveznoj državi Misuri​​ presudio je da kompanija mora da isplati početnu nadoknadu od 550 miliona dolara, dodavši tome i 4,1 milijardi dolara odštete, prenosi BBC.

Tokom šest nedelja suđenja, žene i njihove porodice svedočile su da su obolele od raka jajnika nakon što su decenijama koristile puder za bebe i ostale proizvode od talka. Njihovi advokati tvrdili su da su u kompaniji još od 70-ih godina znali da je njihov talk zagađen azbestom, ali o rizicima nisu upozorili potrošače.

U J&J-u su pobijali te tvrdnje, naglašavajući da njihovi proizvodi ne sadrže azbest i da ne uzrokuju rak. Iz farmaceutskog giganta su isticali i da je nekoliko istraživanja pokazalo da je talk siguran, naglašavajući da je presuda rezultat „nepravednog postupka“, a izrazili su razočaranje presudom i najavili žalbu.

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) naručila je istraživanje raznih uzoraka talka, uključujući J&J-ev. Istraživanje je provedeno od 2009. do 2010. godine i azbest nije pronađen ni u jednom uzroku, piše BBC.

Ukupan iznos odštete od 4,7 milijardi dolara najviši je u suđenjima tokom kojih se J&J suočava s tvrdnjama da su njegovi proizvodi prouzrokovali rak.

Prošle godine sud u američkoj saveznoj državi Kaliforniji odredio je odštetu od 417 miliona dolara ženi koja je tvrdila da je obolela od raka jajnika nakon korištenja J&J-jevih proizvoda, uključujući puder za bebe. Naknadno je sudija poništio tu presudu.

Trenutno se protiv farmaceutskog giganta vodi devet hiljada sudskih postupaka vezano za njegov poznati puder za bebe, napominje BBC.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.