U trendu

Gonzales-Barba: Nema priznanja Kosova bez dogovora PR i BG

MADRID – Vlada u Madridu ne namerava da prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova, ali bi mogla u Prištini da otvori svoja trgovinska ili kulturna predstavništva, pišu španski mediji.

Madridski „Objektiv“ tvrdi, pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore, da bi u početku u Prištini mogla da se otvori španska privredna ili kulturna kancelarija, kao što je to bio slučaj u vreme Frankovog režima sa ŠSR-om i drugim komunističkim državama.

Kosovski mediji su naširoko preneli tu vest, ističući u prvi plan da vlada premijera Pedra Sančeza „priprema istorijski zaokret“ u stavu prema Kosovu, za koju smatraju da bi podrazumevala „de fakto“ priznanje nezavisnosti.

Međutim, iz Kancelarije za informisanje španskog Ministarstva spoljnih poslova (OID), „Objektivu“ je zvanično saopšteno da ni ove opcije trenutno nisu na stolu i da se trenutno razmatraju druga rešenja.

Španski mediji podsećaju da je državni sekretar za Evropsku uniju Huan Gonzales-Barba u petak na skupu o proširenju EU na Balkan, u Kraljevskom institutu Elkano, jasno stavio do znanja da Španija neće diplomatski priznati Kosovo sve dok ne bude bilateralnog sporazuma između Prištine i Beograda, ali je po prvi put „otvorio vrata“ za neki gest prema prištinskim vlastima.

Na pitanje o odnosima i priznavanju Kosova od strane vlade u Madridu, Gonzales-Barba, treći čovek španske diplomatije je istakao potrebu da se postigne sporazum između Prištine i Beograda „o glavnim suštinskim pitanjima“.

„Naši napori da se više uključimo u region Zapadnog Balkana i podržimo proširenje bili bi bez osnova ako bi nastavili sa ovakvim apsolutnim distanciranjem od Kosova“, rekao je državni sekretar, prenela je španska novinska agencija EFE.

On je poručio da mora postojati određeni kompromisni sporazum i da se trenutno razmatraju različiti modaliteti koji ne bi uključivali priznanje.

Gonzales-Barba je naglasio da će ova odluka Španije „uskoro biti doneta i objavljena“, nagoveštavajući da je takav diplomatski korak neizbežan.

„Naravno, želimo da tu odluku razume Srbija, naš glavni partner na Zapadnom Balkanu“, dodao je on.

„Želimo da doprinesemo naporima svih država članica i izaslanika visokog predstavnika, bivšeg slovačkog ministra spoljnih poslova Miroslava Lajčaka, da se postigne dogovor Beograda i Prištine i nadamo se da će naši napori biti prepoznati i cenjeni od strane zemalja na Balkanu“, zaključio je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar