U trendu

Gotovo 300 Palestinaca povredjeno u sukobima s izraelskom vojskom

Gotovo 300 Palestinaca povredjeno je danas na Zapadnoj obali u sukobima s izraelskim vojnicima posle sahrane Palestinca ubijenog na toj okupiranoj teritoriji dan ranije i tokom protesta protiv naseljavanja Jevreja, saopštio je palestinski Crveni polumesec.
Najviše ih je povredjeno u gradu Beita kraj Nablusa gde u proteklim mesecima često izbijaju sukobi jer se stanovnici protive osnivanju divljeg jevrejskog naselja u blizini. 

Pedesetak Palestinaca je pogodjeno gumenim mecima i još sedam bojevom municijom,a mnogi su udahnuli suzavac, preneo je Frans pres. 

Izraelska vojska je saopštila da je oko 150 Palestinaca bacalo kamenice i palilo automobilske gume, a da su vojnici upotrebili sredstva za rasturanje nereda i pucali. 

U sličnim sukobima prošle nedelje ranjeno je 320 ljudi. 

Jedan 17-godišnjak je narednog dana podlegao ranama zadobijenim od metaka. 

Još jedan Palestinac je ubijen u utorak uveče izraelskom vatrom na ulazu u grad. 

U Beit Omaru na jugu su danas takodje izbili sukobi tokom sahrane 20-godišnjeg Palestinca ubijenog u sličnim sukobima za vreme pogreba jednog palestinskog dečaka, koga su takodje ubili izraelski vojnici. 

Izraelska vojska je okupirala Zapadnu obalu u ratu 1967. godine i sva jevrejska naselja na toj teritoriji se smatraju nelegalnim po medjunarodnom pravu. U njima živi više od 470.000 jevrejskih naseljenika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.