U trendu

Grad duhova: Preživljavanje je sve teže, a najgore tek dolazi (video)

Video iz istočnog dela Mosula pokazuje kako je poslednjih dana izgledao irački drugi najveći grad – grad duhova koji se sprema za krvavu bitku sa ISIS-om. Video su snimili pobunjenici, a dokopao ga se američki CNN. I dok iračke sigurnosne snage polako ulaze u najistočnije delove Mosula, video pokazuje sablasne ulice, tek nekoliko automobila i još manje ljudi.

Video počinje blizu područja pokraj Univerziteta u Mosulu i pokazuje velike rupe ili potpuno srušene zidove u nekim delovima grada, kao i poneku crnu zastavu Islamske države. Ulice su bez ljudi, a tek se na najvećim gradskim ulicama može uočiti više automobila.

Snimak su snimili pripadnici Brigada Mosula, koje čine razni studenti i državni službenici koji su pokrenuli oružani ustanak u gradu nakon što je ISIS 2014. preuzeo vlast. Video je CNN-u prosledio radijski voditelj Mohamed Al Mavsili koji sa kurdskog područja emituje program na stanici Algad.

– Daeš (arapski termin za ISIS) pokazuje da je život u Mosulu normalan. Ali to nije slučaj. Ulice su prazne, prodavnice su zatvorene. Preživljavanje u gradu je iz dana u dan sve teže – objasnio je Al Mavsili za CNN.

I dok su specijalne iračke vojske već u nekim delovima grada, iza njih dolaze na hiljade vojnika koji su do sada uspešno „očistili“ veliki broj sela i gradova u okolini Mosula i ubili do 1000 boraca ISIS-a, barem prema većini procena.

Istovremeno, u gradu je još uvek gotovo milion civila, od koji neke džihadisti žele da koristiti kao živi štit tokom borbe.

– Velik broj stanovnika više nema ni dovoljno hrane pa ih tako većina jede tek jedan obrok dnevno. Komšije pomažu jedni drugima da prežive – kaže Al Mavsili.

A znaju da najgore tek dolazi, jer glavni okršaj sa Islamskom državom unutar samog grada tek sledi.

Video snimak možete pogledati OVDE.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar