U trendu

Gradonačelnica Pariza An Idalgo zvanično objavila kandidaturu za predsedničke izbore 2022.

Gradonačelnica Pariza, socijalista An Idalgo (Anne Hidalgo) zvanično je danas objavila svoju kandidaturu za francuske predsedničke izbore 2022. godine, i time se pridružila listi kandidata podeljene levice.

„Odlučila sam da budem kandidatkinja za predsednika Republike Francuske“, rekla je 62-ogodišnja Idalgo pred svojim pristalicama u Ruanu na zapadu zemlje. Prema sadašnjim anketama ona ima podršku od sedam do devet odsto glasača u prvom krugu, što je nedovoljno da se kvalifikuje za drugi krug.

Predstavnica oslabljene socijalističke partije Idalgo, čija želja da se uključi u predsedničku trku nije bila tajna, rekla da je kandidatkinja da bi „pružila budućnost svoj deci“.

Njeno ime dodaje se dugoj listi kandidata koji žele da predstavljaju levicu u političkom okruženju Francuske obeleženom poslednjih godina rastom ekstremne desnice Marin le Pen i pojavom Emanuela Makrona u centru političkog spektra.

Pozivajući na prevazilaženje „sterilnih podela“ Idalgo je hvalila svoje „iskustvo“ i svoju „viziju“. Ona namerava da joj tema ekološke tranzicije bude u centru kampanje pošto od 2014. godine u Parizu vodi politiku čiji cilj je smanjenje zagadjenja od automobila.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.