Gradonačelnica u kućnom pritivoru zbog rasizma

RIM – Gradonačelnica grada San Dzermano Verćeleze u italijanskoj regiji Pijemonte Mikela Rozeta u kućnom je pritvoru zbog rasizma, diskriminacije i nepružanja pomoći osobama kojima je država to obezbedila u vreme pandemije, piše list Il Fato kotidijano.

Rozeta je lično nadzirala raspodelu humanitarne pomoći, pakete sa hranom delila porodicama koje na to nisu imale pravo, a, kako je utvrđeno telefonskim prisluškivanjem, namerno je uskračivala pomoć siromasnim porodicama sa više dece i strancima.

Gradonačelnica je ugrožnim osobama uskračivala pomoć, a u pakete koje je davala onima koji na to nisu imali pravo pakovala i proizvode koji se smatraju luksuznom hranom.

Jednoj majci sa više dece odbila je pomoć nakon što je žena zamolila da joj se ne daje hrana koju oni, iz religioznih razloga, ne jedu.

Rozeta, članica Lige, stranke desnog centra, i ranije je bila umešana u nezakonite radnje, kao kada je pokušala da se donese zakon koji bi omogućio da se strancima ne izdaju u zakup stanovi ili kada je odbila da za mladića poreklom iz Nigerije, koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći, „pokrije“ troškove sahrane predviđene za siromašne i to samo zato što je stranog porekla.

Osim protiv gradonačelnice istraga je otvorena i protiv još sedam osoba, među kojima su odbornici i dvojica privatnika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.