Grcka prosiruje obavezu testiranjana

ATINA – Grčka je danas saopštila da svi zaposleni u restoranima i sektoru turizma širom zemlje moraju da se podvrgavaju redovnim testovima na kovid-19, proširujući tu obavezu koja se ranije primenjivala samo na nekim ostrvima popularnim kod turista, jer broj zaraženih i dalje raste.

Posle za turizam katastrofalne 2020. godine, Grčka je ukinula većinu ograničenja nadajući se bar delimičnom oživljavanju ključne turističke industrije tokom leta, preneo je Rojters.

Ali nakon ponovnog porasta broja zaraženih od kovid-19 poslednjih nedelja zbog širenja zaraznije delta varijante, Grčka je prošle nedelje naredila testiranje radnika u restoranima i turističkim kompanijama koji nisu vakcinisani dva puta nedeljno na nekim od glavnih ostrva u zemlji u nastojanju da spasi letnju sezonu.

Isto pravilo sada će se primenjivati na radnicima u ovim sektorima širom Grcke, rekao je zamenik ministra za zaštitu građana Nikos Hardalias na konferenciji za novinare.

„Naš cilj je da naša zemlja nastavi da šalje poruku da je bila i da će ostati sigurna turistička destinacija“, istakao je on.

Uprkos nedavnim ograničenjima, slučajevi na ostrvu Mikonos brzo su se proširili, primoravajući vlasti prošle nedelje da uvedu noćni policijski čas i zabranu muzike od 26. jula.

Hardalias je rekao da se situacija na Mikonosu malo popravila i da će vlasti odlučiti o produženju ili ukidanju mera narednih dana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.