U trendu

Grčka: Sud odbio Lagosov zahtev za izuzeće sudija

ATINA – Apelacioni sud danas je odbio zahtev evroparlamentarca „Zlatne zore“ Janisisa Lagosa za izuzeće sudija.

Privremeno veće koje je razmatralo zahtev raspravljalo je tri sata pre nego što je donelo odluku, pa će se postupak izricanja presude bivšim poslanicima i članovima parlamentarne stranke nastaviti
sutra s prvobitnim sudskim sastavom, prenosi ANA.

Lagos, član Evropskog parlamenta, pojavio se danas na grčkom sudu nakon što je prošle nedelje osuđen kao vodeći član kriminalne organizacije zajedno sa ostalim članovima ekstremno desne stranke „Zlatna zora“.

Lagos, kome preti do 15 godina zatvora, doputovao je iz Brisela u Atinu da prisustvuje ročištima o izricanju presude. Podneo je formalni zahtev za zamenu troje sudija koje predsedavaju slučajem.

„Verujem da su sudije pristrasne i protiv optuženih i da su uključene u slučaj pod direktnim i indirektnim pritiskom političkog establišmenta „, rekao je Lagos sudu.

Nakon što je sud odbio njegov zahtev, nastavak ročišta zakazan je za sutra u 11 kada će tužilac predložiti kazne za sve osuđene.

Lagos i još 17 bivših grčkih poslanika iz „Zlatne zore“ osuđeni su prošle nedelje za vođenje zločinačke organizacije ili članstva u njoj i preti im kazna od pet do 15 godina zatvora.

Još 39 drugih članova i saradnika „Zlatne zore“ takođe je osuđeno za brojna krivična dela, od ubistava i nasilnih napada na imigrante do krivokletstva.

Predsedavajuća sudija Marija Lepenioti rekla je da će olakšavajuće okolnosti biti uzete u obzir za četvoricu bivših poslanika i još 10 osuđenih članova na osnovu starosti, izraza kajanja i i jer nisu prethodno osuđivani, ali ne i za Lagosa i šestoricu bivših članova parlamenta za koje se smatra da su vođe organizacije.

Vlada je suđenje pozdravila kao pobedu demokratskih institucija zemlje.

„Ovo suđenje je prekretnica koja se privodi kraju. Ono je pokazalo da su naše društvo i pravosudni sistem pobedili“, rekao je vladin portparol Stelios Pecas. „Naša demokratija i institucije naše zemlje su jake“, dodao je.

„Zlatna zora“ osnovana je kao neonacistička grupa 1980-ih, ali joj je popularnost porasla tokom finansijske krize 2010-2018, a u parlamentu je bila zastupljena između 2012. i 2019. godine.

Petogodišnje suđenje pokrenuto je nakon ubistva rep pevača i levičarskog aktiviste Pavlosa Fisasa 2013. godine, kojeg je jedan pristalica Zlatne zore smrtno ranio nožem.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar