U trendu

Grčka: U Atini i Patrasu sukobi tokom protesta zbog železničke nesreće

ATINA – U Atini i Patrasu izbili su danas sukobi između policije i demonstranata tokom generalnog štrajka u Grčkoj koji je organizovan zbog železničke nesreće prošlog meseca u kojoj je poginulo najmanje 57 ljudi.
Demonstranti su bacili molotovljeve koktele na policijski kordon u blizini parlamenta, a interventna policija je odgovorila bacanjem suzavca i zvučnih granata tokom kratkog sukoba na velikim, mirnim protestima.

Trenutno nema izveštaja o povređenima ili hapšenjima, javio je AP.
Veliki protesti održani su i u drugim gradovima širom Grčke, a sukobi mladih i policije takođe su izbili i u južnom lučkom gradu Patrasu.
Veliki protesti su održani i u Solunu.

Vlada je imala četiri godine da reši probleme na železničkoj mreži, ali ne prihvata odgovornost i okrivljuje sve ostale, rekla je za privatnu televiziju Skaj portparol glavne levičarske opozicione partije Siriza Popi Capanidou.

U Grčkoj su sindikati danas pozvali na generalni štrajk zbog železničke katastrofe prošlog meseca, u kojoj je poginulo najmanje 57 ljudi, a obustavljeni su železnički, avionski i trajektni saobraćaj, kao i rad bolnica, škola i javnog prevoza.
Generalni štrajk su organizovali sindikati železničkih radnika koji su organizovali obustave rada odmah posle direktnog sudara vozova u severnoj Grčkoj 28. februara u kojem je poginulo 57 ljudi, a na desetine povređeno.
Grčka vlada saopštila je da će železničke usluge biti ponovo pokrenute 22. marta i da će se postepeno obnavljati do 11. aprila, uz dodatno osoblje koje će nadgledati bezbednost i pravila obaveznog smanjenja brzine duž deonica pruge.
Prema najnovijim anketama, vlada desnog centra premijera Kirijakosa Micotakisa poslednjih sedmica dobija smanjenu podršku u odnosu na glavnog rivala, levičarsku stranku Siriza, a dve stranke su bile uključene u ideološku debatu o tome na koji način treba reformisati zastarelu grčku železnicu, objavio je AP.
Micotakis je obećao jasnija razgraničenja u zaduženjima između privatizovanih službi i vlasti koje ih nadziru, tražeći pomoć od eksperata EU u izradi plana reformi železnice.

Micotakisovi politički protivnici tvrde da je loše vođeno raspuštanje agencija pod državnom kontrolom na kraju ugrozilo bezbednost na železnici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar