U trendu

Grcka za saradnju s Turskom pod uslovom da igra po pravilima

ATINA – Grčka je otvorena za saradnju sa Turskom, ali bi Ankara trebalo da počne da „igra po pravilima“, izjavio je danas grčki ministar odbrane Nikos Panajotopulos.

„Želeli bismo da budemo u mogućnosti da sarađujemo sa Turskom, ali ona ne bi trebalo da igra po sopstvenim pravilima, poput onih kao što su vladavina vojne moći i jednostranih akcija“, rekao je grčki ministar odbrane, prenosi Rojters.

Navodi se da se Grčka i Turska redovno međusobno optužuju počev od morskih granica do vazdušnog prostora i etnički podeljenog Kipra.

Tenzije su se nedavno ponovo pojavile nakon što je Turska optužila Grčku za naoružavanje ostrva u Egejskom moru za koja kaže da bi trebalo da imaju demilitarizovani status prema međunarodnim ugovorima, dok Grčka odbacuje tu tvrdnju kao neosnovanu.

Rojters podseća da je prošlog meseca turski predsednik Redžep Tajip Erdogan prekinuo bilateralne razgovore u sporu oko povređivanja vazdušnog prostora, nakon što je optužio grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa da vrši pritisak na SAD da blokiraju prodaju borbenih aviona F-16 Turskoj.

Erdogan je obećao da se više neće sresti sa Micotakisom sve dok se grčki lider „ne pribere“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar