U trendu

Grčki heroj Pokreta otpora iz Drugog svetskog rata, Manolis Glezos, umro u 98. godini

Manolis Glezos, heroj levičarskog Pokreta otpora Grčke tokom Drugog svetskog rata, koji je do pred kraj života bio aktivan u politici, umro je danas u Atini u 98. godini, od srca.

Portparol Vlade Steljos Pecas izrazio je saučešće. Biće sahranjen uz najviše, državne počasti.

Sa 18 godina, Glezos se u proleće 1941. sa prijateljem s fakulteta, Lakisom Santasom, noću popeo na Akropolj u Atini i skinuo zastavu nacističkog okupatora, podignutu mesec dana ranije kada je Grčka okupirana.

„Kada je ta velika zastava pala, prekrila nas je. Zbacili smo je sa sebe, zagrlili se i zaplesali, baš tamo“, na Akropolju, govorio je Glezos.

Glezosa su okupacione vlasti hapsile više puta, a potom su ga, tokom trogodišnjeg gradjanskog rata, kao levičara hapsile i grčke desničarske vlasti.

Radio je kao novinar zvaničnog lista Komunističke partije Grčke „Rizospastis“ (Radikal) i levičarskog dnevnika „Avgi“ (Zora).

U politici je bio aktivan u celog života, a od kada se sa 88 godina vratio u rodno mesto na ostrvu Parosu, angažovao se u opštinskoj skupštini.

On je od 2012. godine bio poslanik tada vladajuće levičarske stranke Siriza tadašnjeg premijera Aleksisa Ciprasa, a 2014. je izabran za poslanika u Evropskom parlamentu.

Penzionisao se sledeće godine, ali je nastavio je da pruža podršku nevladinom organizacijama, protestnim inicijativama, uglavnom protiv oštrih mera za vreme finansijske krize.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis odao je počast Glezosu opisujući ga kao „ljubaznog čoveka lavovskog srca“.

„Grci su danas siromašniji posle smrti Manolisa Glezosa, ali on napušta zemlju bogatiju za život koji je vodio i primer koji je dao: istinski rodoljub i istinski borac“, rekao je Micotakis.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.