U trendu

Grinpis protestuje na isušenim obalama Dunava u Rumuniji

BUKUREŠT – Aktivisti Grinpisa protestovali su na isušenim obalama Dunava u Rumuniji u pokušaju da skrenu pažnju na klimatske promene i apeluju na vladu da smanji emisiju štetnih gasova.

Učesnici kampanje dovukli su kajake do velikog dela obale izloženog niskim vodama u blizini grada Zimniča na južnoj granici i podigli transparente na kojima je pisalo „Želimo talase Dunava, a ne toplote“, prenosi Rojters.

Rekordno visoke temperature, suša i krčenje šuma ostavili su reke u Rumuniji na pola njihovog uobičajenog nivoa za avgust, pokazuju podaci agencije za upravljanje vodama.

„Prema vremenskim prognozama, suša će se nastaviti, stvarajući pritisak na energetski sistem zemlje, bezbednost hrane i pristup vodi“, rekao je Vlad Katuna, koordinator kampanje Grinpisa u Rumuniji.

Vlasti određuju zalihe vode za skoro 700 sela, a pogođeni su i poljoprivrednici koji se za navodnjavanje oslanjaju na Dunav.

Rumunska državna hidroelektrana saopštila je krajem jula da je njena proizvodnja opala za trećinu u prvoj polovini godine.

Lučki operateri kažu da barže koje prevoze ukrajinsko žito u rumunske luke ne mogu da upravljaju punim teretom zbog niskog nivoa reke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar