U trendu

Grlić Radman: HR podržava crnogorske Hrvate

ZAGREB/KOTOR – Hrvatska svojim institucijama podržava crnogorske Hrvate, izjavio je ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman nakon sastanka s predstavnicima hrvatskih udruženja u Boki kotorskoj.

„Hrvati u Crnoj Gori su lojalni građani ovoj državi, želim da ih ohrabriti da s ponosom, hrabrošću, odvažnošću čuvaju vlastiti identitet, koji je na kraju i bogatstvo same Crne Gore“, rekao je ministar u izjavi za Hinu.

„Nama je u interesu da ojačamo jedinstvo, slogu, savezništvo među Hrvatima kako bi na sledećim crnogorskim izborima imali zastupnika u parlamentu“, kazao je Grlić Radman.

„Želja nam je da Hrvati ovde u Boki kotorskoj i Crnoj Gori osete podršku, da država Hrvatska sa svojim institucijama ih podržava jer oni su ovde autohtoni narod. O tome sam razgovarao i s ministrom (Đorđem) Radulovićem, u čemu smo se složili da ćemo zajednički raditi na dobrobit Hrvata u Crnoj Gori i jačanju njihovog identiteta, da mogu raditi bez ikakvog straha i pretnji kojih je bilo ovog leta“, rekao je.

Grlić Radman i njegov crnogorski kolega Đorđe Radulović prethodno su položili vence u bivšem logoru Morinju kroz koji je prošlo nekoliko stotina hrvatskih državljana, većinom iz Dubrovnika i dubrovačkog zaleđa.

Predsednik Hrvatskog nacionalnog veća Crne Gore Zvonimir Deković zahvalan je na podršci.

„Radio hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori postao je strateški projekt koji finansira hrvatska država. Posebno bih zahvalio Državnom uredu za Hrvate izvan RH koji podržava naše projekte“, kazao je Deković.

„Naša Hrvatska je s nama i to je činjenica koja nas čini jakima. Mi ćemo još jače nastaviti, ne samo na kulturnom i socijalnom polju već i politički predstavljati Hrvate. Sve ono što čini hrvatski identitet HGI će braniti“, poručio je Adrijan Vuksanović, predsednik HGI-ja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.