U trendu

Grlić Radman: Hrvati u BiH masovno da izađu na izbore

MOSTAR – Hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlihc Radman, pozvao je Hrvate da masovno izađu na nedeljne izbore u BiH, ističući da se Hrvatima mora osigurati da biraju vlastite politicke predstavnike bez preglasavanja većinskih Bošnjaka.

„Hrvati u BiH su do sada preglasavani, majorizirani od većinskog naroda Bošnjaka. U tri navrata je za člana Predsedništva BiH biran Željko Komšić koji je izabran glasovima Bošnjaka. Sada bi trebalo tu nepravdu ispraviti kako bi Hrvati mogli imati pravo da biraju vlastitog predstavnika u državnom Predsedništvu“, rekao je Grlić Radman novinarima u Mostaru pre predizbornog skupa stranaka Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Naveo je očekuje da će se Hrvati masovno odazvati na nedeljne izbore, posebno u središnjoj Bosni, gde preti opasnost da im Bošnjaci izaberu šestog, odlučujućeg izaslanika za gornji nacionalno koncipirani Dom naroda Federacije BiH, prenela je HINA.

Time bi stvorili mogućnost da iz vlasti izbace ključne hrvatske stranke za koje glasa najveći broj Hrvata u BiH.

„Iskoristio bih priliku da pozovem sve Hrvate s pravom glasa da izadu na nedeljne izbore. Ipak, poseban apel uputio bih Hrvatima Zeničko-dobojskog kantona i u Županiji Središnjoj Bosni da izađu na izbore i podrže kandidate HNS-a, jer je tu ključ odbrane većeg dela političkih prava Hrvata“, rekao je Grlić Radman.

Hrvatski šef diplomatije izrazio je očekivanje da će visoki međunarodni predstavnik sprečiti novu majorizaciju Hrvata u BiH i time ocuvati temelje Dejtonsko-pariskog mirovnog sporazuma.

Najavio je da će Hrvatska u budućnosti podržati sve odluke stranaka Hrvatskog narodnog sabora BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.