U trendu

Grubi: Ugovor sa Behtel i Enkom je tajna, zakoni treba da ubrzaju gradnju

SKOPLJE – Prvi potpredsednik Vlade RSM i koordinator projekta Artan Grubi izjavio je danas da je ugovor sa konzorcijumom Behtelom i Enkom tajna i da se na njihov zahtev ne objavljuje, te da kopiju ima samo Državno tužilaštvo.

„Ukoliko se odobre izmene i dopune seta predloženih zakona Behtel i Enka projekat će trajati kraće i koštati manje. Želimo da projekat košta manje i da se gradi brže. U suprotnom će koštati skuplje i duže će se graditi“, rekao je Grubi novinarima u Skoplju.

Opozicija je odgovorila da će Makedonija morati da plati milionske penale ako izgradnja ne počne 45 dana od potpisivanja Sporazuma za koridore 8 i 10d.

Jedan od uslova da se dozvoli 60-časovna radna nedelja za radnike na autoputevima, što je takođe izazvalo mnogo negativnih reakcija sindikata i partija i protivno je Ustavu.

Na pitanje kako će po novom zakonu radnici raditi 60 sati nedeljno kada je to protivustavno, Grubi kaže da izuzetaka ima svuda.

„Ako ne bude dovoljno radne snage, uvoziće se iz inostranstva. Niko ih ne tera“, rekao je Grubi.

Objasnio je da je na predloženoj trazi studija studija izvodljivosti firme koju podržava Građevinski fakultet i tu se vidi koliko je zemljišta privatno, a koliko državno.

„Zakonska rešenja su za eksproprijaciju, a procedura će biti ubrzana i cena će biti smanjena“, tvrdi Grubi.

U makedonskom sobranju je po skraćenoj proceduri osam zakona koji bi američko-turskom konzorcijumu Bećtel i Enka trebalo da omoguće brzo i bez komplikovanih procedura gradnju autoputeve na koridorima 8 i 10d.

Sporazum o izgradnji „Panevropskog koridora 8“ Albanija-Bugarska, u delu ka Albaniji, i „Panevropskog Koridora 10 D“ ka Grčkoj potpisan je početkom marta ove godine u Vladi Severne Makedonije sa američko-turskim konzorcijumom Bećtel-Enka.

Kako bi bez prepreka gradili, da se ne bi zaglavilo o procedurama i da se izgrade na vreme planirani autoputevi, za konzorcijum Bećtel i Enka neće važiti odredbe Zakona o šumama, o poljoprivrednom zemljištu, eksproprijaciji, radnim odnosima i još nekoliko drugih.

Izgradnja tih puteva, Struga – Kafasan, Prilep – Bitola i Tetovo – Gostivar – Bukojčani na koridorima 8 i 10, prema prvim proračunima, trebalo bi da košta više od 1,5 milijardu evra.

Poslanici u Sobranju Makedonije 10. aprila izglasali su da je potrebno izmeniti osam zakona koji se odnose na izgradnju autoputeva. Većina poslanika vladajuće većine glasala je za to da se izmene zakona donesu po skraćenom postupku, jer kako je ponovio predlagač, poslanik Demokratske unije Albanaca (DUI) Arber Ademi, nije reč o složenom i opsežnom zakonu.

Poslanici su glasali za potrebu izmene zakona o poljoprivrednom zemljištu, eksproprijaciji, urbanističkom planiranju, mineralnim sirovinama, radnim odnosima, te zakona o šumama, o građevinarstvu, kao i Zakona o strateškom partnerstvu sa kompanijama Bećtel i Enka za izgradnju autoputeva.

Ukoliko se izmene usvoje, za izgradnju puteva neće se plaćati porez na dodatu vrednost (PDV), odnosno neće plaćati PDV za repromaterijal, niti će im država plaćati PDV za autoputeve. Konzorcijum će biti oslobođen uvoznih dažbina, a akciza na energiju će im biti refundirana.

Promenom Zakona o eksproprijaciji neće se čekati da odluka o imovini postane pravosnažna kao do sada.

Procedure za odobravanje projekta iz Zakona o urbanizmu neće važiti za izgradnju puteva, kako bi se moglo brzo i efikasno graditi. Biće smanjene i procedure za konverziju šumskog i poljoprivrednog zemljišta.

U toku je izmena dela Zakona o radnim odnosima koji dozvoljava prekovremeni rad duži od osam sati sedmično, odnosno moći će se raditi više od osam sati dnevno.

Opozicija je, međutim, optužila vlasti da se izmene rade nabrzinu, bez širokih konsultacija, što dovodi u sumnju celi projekat.

Poslanici najuticajnije parlamentarne opozicione stranke VMRO-DPMNE napustili su sednicu 10. aprila i nisu učestvovali u glasanju za usvajanje izmena po skraćenom postupku. Njihov koordinator, poslanik Nikola Micevski, kaže da će, ukoliko promene budu odobrene, to mnogo koštati državu, jer neće moći da ispuni sva obećanja, a za to će platiti penale, piše portal Radio Slobodna Evropa.

Bećtel i Enka konzorcijum trenutno gradi i gradio je i druge autoputeve u području Zapadnog Balkana.

Koordinator vladajuće stranke, Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM), s druge strane, kaže da to što radi opozicija samo šteti ugledu, kako kaže, najvećeg infrastrukturnog projekta u poslednjih 70 godina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar