U trendu

Grupa albanskih lobista Bajdenu: pisala Bajdenu

PRIŠTINA – Grupa albanskih lobista u američkom Kongresu uputila je pismo američkom predsedniku Džo Bajdenu i državnom sekretaru Entoni Blinkenu u kome traže od njih da udvostruče paznju u rešavanje tenzija između Beograda i Prištine i pojačaju posvećenost u konačno rešenje problema dve strane.

„Pozivamo vas da osudite nedavnu eskalaciju tenzija i mobilizaciju srpske vojske i ohrabrimo vašu administraciju da se pridruži našim partnerima iz EU i NATO -a u podršci dijalogu između Kosova i Srbije radi pronalaska mirnog i konačnog rešenja“, navodi se u pismu.

Pismo su potpisali kopredsednici te grupe Riči Tores i Džim Hajns, kao i članovi Elisa Slotkin, Duup Kortni, Monder Džons, Karolin B. Malone i Džejsm P. Mekgavern a nakon nedavne eskalacije na severu KIM, piše Zeri.

Kako se navodi u pismu, prošle nedelje nastala je „zabrinjavajuća situacija kao rezultat vojne mobilizacije na prelazima, preteći nesigurnom stabilnošću u regionu Balkana“.

U pismu je detaljno opisano šta se tačno dešavalo tokom blokade prelaza sa akcentom na to da su ih nadletali avioni vojske Srbije i da je prelaze obišao ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko.

„S obzirom na neproporcionalnu snagu oružanih snaga Srbije, pozivamo vas da obnovite obavezu SAD da obezbede da naš saveznik Kosovo dobije pravičan tretman i priznanje kao nezavisna država“, navodi se u pismu i dodaje da su tenzije nastale i kada su srpski borbeni avioni leteli blizu administrativnog prelaza.

Bajden u se skreće pažnja da Beograd stalno podriva legitimitet i suverenitet Kosova i pozivaju SAD da nastave da podržavaju Kosovo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.