U trendu

Grupa C5 obećala dalju pomoć Ukrajini

PRAG – Ministri spoljnih poslova Centralno evropske petorke (C5) izjasnili su se za dalju pomoć Ukrajini.

Na sastanku u Stirinu kod Praga šef austrijske diplomatije Aleksander Šalenberg je kazao da je rat u Ukrajini brutalna priča, što, kaže, pokazuju stravične slike iz Buče.

On je izrazio strepnju da će u narednom periodu stizati i dalje takve slike, te se založio za dalje sankcije protiv Rusije, ali koje ne bi pogodile EU.

Domaćin skupa ministar spoljnih poslova Češke Jan Lipavski kazao je da se ne može ćutati pred ratom u Ukrajini, već da je neophodno jedinstveno i odlučno delovanje.

On je kazao da bi Ukrajina trebalo što pre da bude primljena u EU.

„To je politička odluka i ne smemo oklevati u njenom donošenju“, poručio je Lipavski.

On je najavio da će se Češka, koja u drugoj polovini godine predsedava EU, založiti za obustavu uvoza nafte iz Rusije.

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto rekao je da Mađarska pomaže Ukrajini finansijski, ali ne vojno.

„Mađarska vlada će u svakom slučaju poštovati želju građana da ne učestvuje u ratu. Vlada ima obavezu da garantuje energetsku bezbednost Mađarske. Ne možemo podržati sankcije na uvoz ruske nafte i gasa“, ponovio je Sijarto.

Ministar spoljnih poslova Slovačke Ivan Korčok izjasnio se za embargo na ruske energetne, dodajući da je politička realnost da se taj novac koristi za finansiranje rata.

Međutim, ukazao je da obustavljanje uvoza nije moguće odmah.

Šef slovenačke diplomatije Anže Logar kazao je da se ne smeju ponoviti greške iz vremena aneksije Krima i založio se za dalje sankcije EU protiv Rusije, naglasivši potrebu prijema Ukrajine u EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.