U trendu

Gruško: Mnogo zemalja zainteresovano za Sputnjik V

MOSKVA – Mnoge evropske zemlje, uključujući Balkan, pokazuju veliko interesovanje za rusku vakcinu Sputnjik V, izjavio je u intervjuu za Tas s zamenik ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško.
„San Marino, balkanske zemlje i još neki pokazuju veliko interesovanje. Ne bih želeo da ih sada imenujem, jer ozbiljni razgovori o mogućim ugovorima nisu započeti. Ipak, broj zemalja je prilično visok“, istakao je stariji diplomata.
On je dodao da je već oko 60 zemalja širom sveta izrazilo interesovanje za rusku vakcinu. U EU mnoge vlade čekaju odobrenje Evropske agencije za lekove (EMA), a neke zemlje su donele odluku o saradnji sa Rusijom na nacionalnom nivou, koristeći prednost fleksibilnih propisa Unije, prenosi Tas s.
„Naš stav ostaje nepromenjen. Spremni smo da radimo sa svim zainteresovanim stranama. Protivimo se politizaciji pitanja. Polazimo od toga da je za suočavanje sa pandemijom neophodno razviti najvišu međunarodnu saradnju. Nemamo dvostruku agendu“, naglasio je diplomata.
Prema njegovim rečima, Moskva otvoreno ukazuje svim partnerima da su tehničke mogućnosti isporuke vakcina u inostranstvo pre svega određene unutrašnjim potrebama za vakcinacijom u Rusiji.

Rusku vakcinu Sputnjik V već su registrovali regulatori u oko 60 zemalja sa ukupnom populacijom koja premašuje milijardu i po ljudi. Preko 30 zemalja već je pokrenulo masovnu vakcinaciju Sputnjikom V. Efikasnost preparata na nivou od 91,6 odsto potvrdili su podaci objavljeni u vodećem medicinskom časopisu Lanset, navodi ruska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.