U trendu

Gruško: NATO nesposoban da se adaptira, nameće teme iz 1950.

MOSKVA – NATO nije bio sposoban da se prilagodi novoj bezbednosnoj realnosti i umesto udruživanja snaga nameće Rusiji neke teme koje je trebalo ostaviti polovinom 20. veka, kazao je juče zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško.

„Vidimo da se vojna situacija postepeno degradira. Hladni rat je trebalo da ostane deo prošlosti. Međutim, NATO nije bio sposoban da se adaptira na novu bezbednosnu realnost i vratio se svojim korenima – potrebi da zaštiti svoje članice od pretnje sa Istoka – i trenutno forsira samo dnevni red, koji je trebalo da ostane negde u 1950. godini“, ocenio je Gruško, a preneo TAS S.

Zamenik ministra je dodao da je to za žaljenje, jer umesto dijaloga i udružavanja snaga radi opšte bezbednosti dve strane moraju da se bave pretnjama, koje se veštački stvaraju u blizini ruske granice.

„Istovremeno, takva aktivnost NATO ne dozvoljava EU da bude pravi sagovornik u vojno-političkim pitanjima, da dobije autonomiju i iskaže svoje interese, koji ne bi bili bazirani na nenormalnim odnosima sa Rusijom. Ovakve aktivnosti NATO opstruišu ambicije EU da postavi vojno-političku ekonomiju, da budu samostalan igrač i još jednom da iskažu svoje nezavisne nacionalne interese. Sigurni smo da evropski interesi nisu da imaju nenormalne odnose sa Rusijom. Mi takođe želimo normalne, zdrave odnose sa Evropom“, naglasio je ruski diplomata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.