U trendu

Gunavardena polozio zakletvu, postao novi premijer Sri Lanke

KOLOMBO – Visoki zvaničnik u parlamentu Šri Lanke Dineš Gunavardena položio je danas zakletvu kao novi premijer, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Polaganje zakletve je usledilo samo nekoliko sati nakon što su snage bezbednosti izvršile raciju u protestnom kampu u Kolombu, glavnom gradu te zemlje i tom prilikom uhapsile najmanje devet osoba, dan nakon što je Ranil Vikremesinge položio predsedničku zakletvu, prenosi Rojters.

Gunavardena je položio zakletvu u prisustvu Vikremesingea, sedeći ispred uniformisanih vojnih oficira u prostoriji prepunoj poslanika i drugih zvaničnika, a očekuje se da će ostatak kabineta položiti zakletvu u toku današnjeg dana, navodi britanska agencija.

Teško pogođena pandemijom korona virusa, problemima izazvanim sukobom u Ukrajini i lošim ekonomskim odlukama vlade, Šri Lanka je usred najgore ekonomske krize od kada je stekla nezavisnost od Velike Britanije 1948. godine.

Inflacija viša od 50 odsto, nestašica hrane, goriva i lekova izveli su hiljade ljudi na ulice tokom meseci protesta koji su kulminirali svrgavanjem bivšeg predsednika Radžapakse i primorali zemlju da potraži pomoć iz inostranstva.

Vikremesinge je proglasio vanredno stanje i zatražio pomoć od Međunarodnog monetarnog fonda, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.