U trendu

Gutereš: Bez odlaganja ukloniti prepreke za nastavak dijaloga

NJUJORK – Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izrazio je zabrinutost zbog tenzija između Beograda i Prištine i apelovao na sve strane da se uzdrže od zapaljive retorike i provokacija koje bi mogle da doprinesu neslaganju.

Generalni sekretar UN je u najnovijem izveštaju koji će se pred Savetom bezbednosti UN naći 10. juna zatražio da se bez odlaganja uklone sve prepreke nastavku dijaloga.

U izveštaju se navodi da ozbiljne tenzije između Beograda i Prištine i dalje predstavljaju prepreku nastavku produktivnog dijaloga i izazivaju zabrinutost među lokalnim i međunarodnim zvaničnicima zbog mogućeg pogoršanja stabilnosti.

Gutereš je u izveštaju podsetio da su takse na proizvode iz centralne Srbije još na snazi, kao i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio kontramere ukoliko Priština ne ukine takse.

Podsetio je da od prethodnog izveštaja nije održan nijedan sastanak predstavnika Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije, iako su se krajem aprila lideri dve strane sastali u Berlinu na samitu koji su organizovali nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron.

Gutereš u izveštaju ističe i ulogu EU na KiM u političkom procesu između Beograda i Prištine, dodajući da ceni napore EU da obe „strane u proteklom periodu ostanu angažovane“.

Generalni sekretar UN, takođe, poziva da se svi sgmenti društva uključe u politički proces, a ujedno podseća da je nepristrastan i verodostojan pravni sistem od ključnog značaja za obezbeđivanje poverenja i održivog pomirenja na KiM.

Generalni sekretar UN poziva i na veću uključenost žena u političkiživot na KiM, kao i na efikasnije rešavanje pravnih slučajeva vezanih za seksualno nasilje.

Gutereš je u izveštaju naveo i da su se u poslednjih šest meseci na KiM vratile 43 osobe, od čega su 34 Srbi.

Navodi se i da je u poslednjih šest meseci zabeleženo i nekoliko incidenata u etnički mešovitim sredinama, pominjući da je sredinom januara u selu Novak kod Prizrena oštećena škola u koju većinom idu srpska deca, dok je napadač, koga su UN identifikovale kao Albanca, u februaru oštetio spomen-ploču dvojici srpskih novinara koji su nestali 1998. godine.

„12. aprila u okolini sela Donji Jasenovik ođeknula je eksplozija u kojoj su oštećena dva vozila i kancelarija“, naveo je Gutereš. U izveštaju, u delu posvećenom povratku raseljenih, on podseća na zaključke godišnjeg izveštaja Kosovske kacelarije komesara za jezike, objavljenog 28. marta.

Kako se navodi, u tom izveštaju je zaključeno da se najčešće nevećinsko stanovništvo zbog jezičkih barijera susreće sa poteškoćama u ostvarivanju osnovnih prava u oblasti sudstva, zdravstvene zaštite i registracije imovine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.