U trendu

Guteres pozvao Beograd i Pristinu na nastavak dijaloga

NJUJORK – Dijalog Beograda i Prištine, uz posredovanje Evropske unije, ostaje ključni okvir za normalizaciju odnosa i ohrabrujem obe strane da se konstruktivno angažuju ka postizanju konkretnih rezultata, naveo je generalni sekretar UN Antonio Gutereš u šestomesečnom izveštaju o stanju na Kosovu i Metohiji.

U izveštaju za period od 16. septembra prošle do 15. marta ove godine, generalni sekretar UN Antonio Gutereš izrazio je žaljenje što je u dijalogu Beograda i Prištine dosad postignut samo „ograničen napredak“.

„Proces dijaloga i napori da se postigne normalizacija imaju punu i nesumnjivu podršku Ujedinjenih nacija“, istakao je generalni sekretar UN, navodi se u dokumentu SB UN.

„U tom pogledu, zadržavanje otvorenog, transparentnog i inkluzivnog procesa je ključno kako bi se postigli održivi sporazumi“, naveo je Gutereš, ohrabrivši Beograd i Prištinu da „obezbede značajno učešće širokog kruga učesnika“ u procesu dijaloga.

Gutereš je ponovio poziv vladi privremenih prištinskih institucija da, bez daljeg odlaganja, u potpunosti primeni odluku Ustavnog suda privremenih prištinskih institucija iz maja 2016. godine o imovini manastira Visoki Dečani.

To bi bio važan korak jačanju poverenja ljudi u institucije, poručio je on.

On je, takođe, uputio poziv i Prištini i Beogradu da nastave saradnju u okviru postojeće Radne grupe za nestala lica.

Gutereš je pozvao privremene prištinske institucije na svim nivoima, organizacije civilnog društva i lokalne zajednice da nastave da preduzimaju napore ka stvaranju ambijenta pogodnog za bezbedan, dostojanstven i održiv povratak svih interno raseljenih lica i povratnika i njihovu reintegraciju.

U šestomesečnom izveštaju o stanju na Kosovu i Metohiji navedeno je da su predsednik vlade privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarali 6. oktobra na marginama samita Evropska unija – zapadni Balkan u Brdu u Sloveniji.

Nakon sastanka Vučić je naveo da će Beograd nastaviti dijalog sa Prištinom, sa fokusom na uspostavljanje Zajednice srpskih opština, kako je predviđeno Prvim sporazumom o principima koji regulišu normalizaciju odnosa iz aprila 2013. godine.

Uz ovaj izveštaj pridodat je i izveštaj o radu Euleksa u istom periodu.

O izveštaju generalnog sekretara Gutereša raspravljaće 20. aprila Savet bezbednosti UN.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar